Ondernemer Jaap Dekter wil beleggen in crowdfunding professionaliseren. Het moet een serieuze optie worden, naast bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Zijn startup HelpTheCrowd vergelijkt de kosten en voorwaarden van ruim twintig Europese platforms. “Voor particuliere beleggers staat een leger bankiers klaar. Voor crowdfunding moet je het allemaal zelf uitzoeken.”

De carrière van Jaap Dekter (29) heeft zich afgespeeld op slechts twee plekken. Eerst in de boekhandel van zijn ouders in Almere en vervolgens op of nabij de Amsterdamse Zuidas. Daar studeerde hij International Business aan de Vrije Universiteit om vervolgens de bankierswereld in te duiken bij ABN Amro en Kempen & Co.

Maar sinds een half jaar is daar een nieuwe locatie bijgekomen: de kantoorruimtes van kraamkamer Rockstart aan de Herengracht. Daar is zijn startup HelpTheCrowd gevestigd.

Dekter zegde zijn baan in de financiële wereld in mei van dit jaar op en begon voor zichzelf. Vorige week ging zijn website HelpTheCrowd.com live. Daar kunnen beleggers verschillende crowdfundingprojecten door heel Europa vergelijken.

Z24 sprak met Dekter over zijn initiatief.

Waarom ben je met HelpTheCrowd begonnen?

Dekter: “Ik vind beleggen erg leuk, daarom heb ik ook altijd dat soort werk gedaan. Crowdfunding vind ik een leuke manier van beleggen, omdat je ondernemers kunt helpen om hun droom uit te laten komen. Maar vanuit de bank gebeurt daar nog weinig mee. Daarom wilde ik het zelf gaan doen.”

“Ik vond het moeilijk om in Europa de beste projecten te vinden om in te investeren. De kosten en de juridische structuur verschillen enorm per platform. Als je als particulier aangeeft dat je wilt beleggen, staat er een leger bankiers klaar om je te helpen. Voor crowdfunding moet je het allemaal zelf uitzoeken.”

“Om de belegger te helpen wilde ik een overzicht maken en uitleggen wat de verschillen tussen de platformen zijn. Dan wordt het makkelijker voor mensen om zich te informeren.”

Wat maakt beleggen in crowdfundingprojecten aantrekkelijk?

“Elke beleggingsportefeuille bestaat voor een groot deel uit veiligere beleggingen en een kleiner deel uit risicovollere beleggingen. Voor dat risicovollere deel zou iemand een stukje crowdfunding kunnen doen.”

“In de regel is het niet aantrekkelijker dan aandelen of obligaties. Beleggen in startende ondernemingen kan best risicovol zijn. Aan de andere kant hebben mensen die belegden in Volkswagen, wat altijd een relatief veilig aandeel was, ook een nare zomer gehad.”

Hoe heb je de platforms geselecteerd voor jouw website?

“HelpTheCrowd draait om beleggen, daarom zijn platformen die aan donaties doen zoals Kickstarter of Indiegogo uitgesloten. Ook tonen we geen leningen aan consumenten."

"We hebben een selectie gemaakt van de Europese crowdfundingplatforms met de meeste ervaring. Daarbij hebben we onder andere gelet op het aantal jaren van bestaan, het aantal projecten en de opgehaalde bedragen. We hebben de platformen die toonaangevend zijn in hun land geselecteerd. Het is zeker geen overzicht van alles wat er is, want er zijn honderden verschillende sites. Er staan er nu 24 op HelpTheCrowd uit negen landen.”

“De projecten die we nu tonen, hebben we er zelf opgezet. Maar bezoekers kunnen zelf ook projecten toevoegen die zij interessant vinden, mits ze wel op een van de door ons gekozen platformen staan. Ook zijn er een paar platformen die automatisch nieuwe projecten doorplaatsen naar onze site.”

Welke Nederlandse crowdfundingplatforms staan er op HelpTheCrowd?

“We hebben nu Symbid, Oneplanetcrowd, Collin Crowdfund en Lendahand. Die laatste is misschien een vreemde eend in de bijt, maar voor veel mensen binnen crowdfunding is het een alternatieve manier om goede doelen te steunen. Als we een goed platform hebben gemist zijn mensen natuurlijk vrij om ons te mailen.”

Wie is de doelgroep?

“Voor de belegger die een keer per jaar iets doet met crowdfunding is HelpTheCrowd niet de moeite waard. Wat we aan de ene kant willen is mensen die al structureel crowdfunden helpen er iets professioneler naar te kijken. Aan de andere kant willen we de gewone belegger laten zien dat crowdfunding ook interessant kan zijn.”

Je hebt veel verschillende platforms in Europa vergeleken. Wat is je opgevallen?

“Niet elk platform is even transparant over de structuur en kosten. Dat snap ik ook wel. Want als je kijkt naar beleggingsfondsen, dan werken die ook op verschillende manieren. Alleen zijn die fondsen wat volwassener, dus weet iedereen wel wat een normaal bedrag is.”

“De voorwaarden van de crowdfundingplatformen lopen erg uiteen. Er zijn grofweg drie smaken. Of je koopt direct een stuk van het bedrijf. Of je belegt via een holding; dan knal je je geld in iets en dat belegt dan weer in het bedrijf. Of het bedrijf creëert een instrument dat meedeelt in de winst. Dan koop je niet direct een aandeel, maar een soort ingewikkelde obligatie. Die constructie komt veel in Duitsland voor.”

“Bij elke crowdfundingsite geven we op HelpTheCrowd aan op welke vorm het het meest op lijkt. Maar in feite heeft elk platform zijn eigen stapel juridische papieren waar je doorheen moet, voordat je kunt zien wat je nu eigenlijk echt koopt.”

“Daarnaast hebben ze allemaal een andere kostenstructuur. Bij het ene platform betaal je op dag één een bedrag, bij een ander betaal je een deel van de winst, andere vragen een bedrag per jaar.”

Geef je ook beleggingsadvies of bied je alleen overzicht?

“We bieden een overzicht van de verschillende projecten. Vervolgens kunnen bezoekers erover discussiëren en aangeven waarom het een goed platform is. We doen niet aan beleggingsadvies. Dat kun je niet zomaar geven, want dat is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie van degene die gaat beleggen. Wel zijn we een tool die beleggingsadviseurs kunnen gaan gebruiken.”

Hoe heb je jouw bedrijf gefinancierd?

“Uit eigen zak, met hulp van vrienden en familie.”

Ben je op zoek naar een investeerder?

“Voorlopig niet. Er is op dit moment geen specifieke behoefte aan financiering. Een strategische partner zou wel kunnen.”

Heb je ervaring als ondernemer of zit het in de familie?

“Mijn ouders hadden de eerste boekhandel van Almere. Die reageerden op een advertentie en zijn toen in 1981 verhuisd. Dat was wel pionieren hoor. Toen woonde er nog bijna niemand in Almere. In die zin zit ondernemen wel in de familie. Aan de keukentafel ging het bijna altijd over de boekhandel.”

Wat zijn de verschillen tussen de financiële sector en de startupwereld?

“In de financiële wereld was er een grote groep mensen die zorgde dat jij je werk kon doen. Van juristen en marketeers tot ICT’ers. Ik had professionals om mij heen die aan een half woord genoeg hadden.”

“Nu ik aan de startupkant zit en freelancers inhuur, verloopt de communicatie anders. Waar ik eerst veel kon eisen, moet ik nu meer tijd besteden aan goed uitleggen wat ik precies wil en wat ik aan het doen ben.”

“Daarnaast sprak iedereen bij de bank hetzelfde taaltje. Nu zit ik op een flexplek bij Rockstart, waar iedereen andere dingen doet. De hele startupwereld zit vol met terminologie. Mensen hebben het over ‘pivoten’ en ‘product/market fit’. Waar iemand bij de bank gewoon ‘sales’ was, heet dat binnen de startupwereld een ‘growth hacker’. Dat was wel wennen, maar je raakt er wel snel mee besmet.”

Hoe ga je geld verdienen?

“Alles wat nu op HelpTheCrowd staat, is gratis. Je moet alleen even inloggen. Nu laten we zien hoeveel geld een bedrijf op wil halen. De vervolgvraag is natuurlijk ook belangrijk: tegen welke waardering is dat? Daarop kun je kwantitatieve analyses loslaten om te kijken wat de verschillen zijn tussen landen, platformen of binnen een sector. Je wilt kunnen zeggen: deze belegging is in vergelijking met andere relatief duur of goedkoop.”

“Die kwantitatieve analyse gaan we nog lanceren. We willen diensten die binnen het normale vermogensbeheer heel gebruikelijk zijn, introduceren bij crowdfunding. Daarvoor betalen mensen dan een maandelijks bedrag. Bloomberg voor professionals kost duizenden dollars per jaar. Dit wordt tientjeswerk per maand.”

Waar ben je over twee jaar?

“Dan hoop ik dat we in heel Europa dé plek zijn waar investeerders naartoe gaan voordat ze gaan crowdfunden. Er is nog veel te lanceren dat vanzelfsprekend is voor beleggers in aandelen. Dat kunnen we allemaal gaan bouwen.”

Wanneer wil je winstgevend zijn?

“Voorlopig valt het mee met de kosten, dus dat zou in de loop van volgend jaar moeten lukken.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl